La Muixeranga
És la tradició valenciana de construcció de torres humanes, conservada de manera molt especial a Algemesí, on la muixeranga està emmarcada en les festes de la Mare de Déu de la Salut, que ha estat declarada patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Què és la Jove Muixeranga de València?
La Jove Muixeranga de València neix l’any 2014 d’un grup de persones amb experiència en el món de les muixerangues, que tenien les ganes i l’empenta per crear un nou espai muixeranguer que pogués portar la cultura popular als barris i les places de la ciutat, i d’arreu del territori.
Després d’algun temps en la clandestinitat, finalment es formalitza i pren els colors taronja i negre com a tret identificatiu, així com el nom pel qual ara se la coneix: Jove Muixeranga de València.
Tot i això, la colla encara no disposava d’un espai permanent, i després d’alguns assaigs itinerants per diferents barris, i gràcies al suport del Col·legi Públic Municipal de Benimaclet, la colla s’instal·la en aquest barri. Actualment, se la pot trobar assajant cada divendres al gimnàs del col·legi, i en la seu, també coneguda com el cau.
En un inici, la indumentària de la colla estava formada per uns pantalons texans negres, faixa negra, i camisa taronja, però l’any 2024 canvia per un vestit de tall més tradicional a ratlles blanques i taronges, tot mantenint una franja vertical i la faixa negres.
Som una colla de cultura popular per dins i per fora, intentem que els valors inherents a la muixeranga també siguen presents en la nostra manera de relacionar-nos. La muixeranga, l’idioma i cultura propis i la igualtat, són una part inalienable de la nostra identitat.
Fer muixeranga és la nostra manera de situar-nos davant el món, a través de l’experiència compartida. Vivim intensament la cultura de carrer.
Què fem?
Actuacions
Les actuacions a plaça consisteixen a fer una
mostra representativa del nostre repertori actual en un mateix espai, siga obert o tancat, sempre que aquest tinga una alçada suficient per a poder fer-hi construccions de 4 o 5 altures.
Cercaviles
Les cercaviles de la Jove Muixeranga consisteixen a fer lluir les nostres construccions pels carrers dels pobles i ciutats.
Generalment, finalitzem l’espectacle en algun espai representatiu on mostrem les figures més complexes i de major atractiu visual.
Tallers
Una de les nostres vocacions és la difusió; per això, duem a terme tallers didàctics en els quals fem partícips els espectadors per tal
que experimenten el fet muixeranguer.
La música que ens acompanya

Ball de la Jove Muixeranga. Pere Ballester
La muixeranga és una dansa ritual i, com a tal, està acompanyada de música, en aquest cas, del tabal i la dolçaina.
Tenim una colla pròpia de músiques: les Músiques de la Jove. Són les encarregades de fer sonar les diferents melodies en funció del moment, del ball o de la figura. L’àmplia varietat en el repertori musical és un signe identitari de la nostra colla, fruit d’un treball i una entesa mútua entre músiques i muixerangueres.
La presència de les músiques és necessària per a entendre el conjunt d’aquesta mostra de cultura popular i tradicional perquè recordeu que «sense músiques no hi ha muixeranga».
Músiques de la Jove
Què aportem?
Acollida
Entre totes tot
La inclusió és l’eix principal de la nostra manera de fer; per això muixerangueres d’arreu del món fem del nostre un espai segur, divers i lliure que acull totes les corporalitats. Famílies, estudiants, persones migrants i persones de totes les edats fem pinya juntes i teixim una veritable xarxa de suport mutu en què tot el món és rebut amb afecte i troba el seu lloc.
Immersió
Cultural i lngüística
La inclusió és l’eix principal de la nostra manera de fer; per això muixerangueres d’arreu del món fem del nostre un espai segur, divers i lliure que acull totes les corporalitats. Famílies, estudiants, persones migrants i persones de totes les edats fem pinya juntes i teixim una veritable xarxa de suport mutu en què tot el món és rebut amb afecte i troba el seu lloc.